V Sýrii hrozí kvůli možnému protržení největší přehrady humanitární katastrofa

blank

Prudké boje mezi syrskými demokratickými silami podporovanými koaličními vojsky a Islámským státem se v pondělí 27. března přerušily. SDF (syrské demokratické síly) postupují k obléhanému městu Rakká a v neděli dobyly letiště u města Tabka. Přerušení bojů si vyžádal stav největší syrské přehrady, který je špatný a podle komunikačních kanálů Islámského státu hrozí její protržení.

Koalice boje údajně dočasně pozastavila, aby mohli technici přehradu včas a dostatečně zabezpečit. Podle islamistů přehradu fatálně poškodilo spojenecké bombardování, ale koaliční síly informaci popřely. Tabka se nachází asi 40 kilometrů od Rakky, kterou ovládá Islámský stát. Ten už nařídil evakuaci obyvatel z oblasti, ale následně ji odvolal.

Syrská organizace pro lidská práva s odvoláním na své aktivisty v terénu naopak uvedla, že hlavní provozní budovy přehrady mají stále pod kontrolou bojovníci Islámské státu. Přehrada patří ke klíčovým strategickým bodům v regionu. Je vysoká 60 metrů a 4,5 kilometru dlouhá. Protržení Tabky by mělo pro město Rakká katastrofální následky.

Protržení obří přehrady hrozilo před rokem i v iráckém Mosulu, která tam byla v havarijním stavu, a o její údržbu se nikdo nestaral, protože bylo území pod vládou jednotek Islámského státu. Mosulská přehrada byla postavena v roce 1984 a v případě jejího protržení by si následná pohroma vyžádala stovky tisíc obětí.

Foto: přehrada Tabka v Sýrii (zdroj: alibaba)

Scroll to Top