Lidem na Plzeňsku vadí velké rozdíly ceny vody v kraji

blank

Vysoko nad ním, ale i hluboko pod celorepublikovým průměrem se pohybují ceny vody v Plzeňském kraji. Některé obce jsou pochopitelně spokojené, jinde starostové doslova běsní. Cenové problematice se věnoval Klatovský deník.

K rekordmanům patří severoplzeňské Úherce, kde žije 350 obyvatel. Lidé tam za kubík vody letos platí 111,53 korun. Způsobuje to především stočné ve výši 47,38 korun, protože je obec napojena na stejnou čistírnu odpadních vod jako blízká průmyslová zóna poblíž dálnice D5. Její odpadní voda tak tlačí stočné nahoru.

„Stočné se má totiž zase navýšit. S vodárnami jednám, jestli by Úherce nemohly mít vlastní větev a naše stočné by se nemohlo vyúčtovat zvlášť. Úplně nejideálnější by ovšem bylo mít vlastní obecní čistírnu. Do budoucna ji obec rozhodně bude chtít,“ řekl starosta obce Vlastimil Blažek. Podle jeho slov by se rády Úherce od zóny osamostatnily. Zastupitelstvo obce se zatím dohodlo, že bude navýšení ceny stočného obyvatelům hradit z vlastního rozpočtu.

Podobný plán ve formě osamostatnění chtějí i jihoplzeňské Štáhlavy. Obec zřejmě našla vrt, který ji zajistí vlastní zdroj pitné vody. Podle starosty Šťáhlav Václava Štětiny by cena vody v budoucnu jen rostla, a to je hlavní důvod, proč se mají šťáhlavští v plánu se současným systémem dodávek pitné vody rozloučit.

Opačný a příjemnější problém mají obyvatelé městysu Koloveč na Domažlicku, kde za vodné i stočné dohromady platí 48,28 korun. V Chotíkově například obyvatelé platí 44,49 korun díky tomu, že vodárně hradí jen za vodné. Relativně nízkou cenu platí za vodu i v Klatovech, 61,69 korun.

Obyvatelé čtvrtého největšího města v republice, Plzně, platí dnes za vodné a stočné 86,14 Kč. Cena tam klesla o 3,60 Kč a pro průměrnou plzeňskou čtyřčlennou rodinu, která spotřebuje zhruba 140 kubíků vody ročně, to představuje asi pětisetkorunovou úsporu.

Aktuální cena za vodné a stočné ve vybraných městech a obcích v Plzeňském kraji:

Koloveč: 48,28 Kč

Klatovy: 62,51 Kč

Dobřany: 66,15 Kč

Tachov: 66,18 Kč

Domažlice: 76,88 Kč

Přeštice: 84,13 Kč

Plzeň: 86,14 Kč

Rokycany: 93,43 Kč

Šťáhlavy: 100,44 Kč

Starý Plzenec: 101,21 Kč

Nýřany: 102,31 Kč

Úherce + průmyslová zóna: 111,53 Kč

(zdroj: Vodárna Plzeň, ČEVAK, Vodárny a kanalizace K. Vary, CHVAK)

Scroll to Top