Čunek: Situaci kolem VaK Zlín nevyřeší nejrychleji soudy, ale spolupráce mezi akcionáři

blank

Hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek  je v kauze Vodovodů a kanalizací Zlín pro zachování provozního modelu. Jiří Čunek to uvedl v dopise, který adresoval zlínskému primátorovi Miroslavu Adámkovi. Informovala o tom ČTK.

V případě situace kolem VaK Zlín je potřeba nejprve podniknout krátký exkurz do minulosti. Třináct let stará valná hromada společnosti Vodovody a kanalizace Zlín byla před časem prohlášena soudem jako neplatná. Viníkem bylo dle rozsudku město Zlín. Na valné hromadě se v dubnu roku 2004 rozhodovalo o smlouvě k prodeji části VaK společnosti Jižní vodárenská. Vrchní soud rozhodl, že smlouva není platná a je potřeba posoudit provázanost se smlouvou o provozování infrastruktury. Město Zlín je největším akcionářem VaK a primárním zájmem města bylo v posledních letech zastavit růst ceny vody. Na Zlínsku funguje vodárenství v režimu provozního modelu, kdy provoz zajišťuje na třicet let Veolia prostřednictvím společnosti Moravská Vodárenská. Především menším obcím a akcionářům zároveň se například nelíbí, že v této situaci nemohou žádat o evropské peníze.

„Jsem přesvědčen, že situace kolem VaK nevyřeší nejrychleji soudy, ale spolupráce mezi akcionáři. K ní jsem veřejně vyzval jak představitele měst a obcí sdružených ve VaK, tak i Vás při našich setkáních. Pokuste se o dohodu s Moravskou vodárenskou a.s., která by občanům přinesla úsporu v podobě menších plateb a obcím větší výnos z pronájmu. Na soud je času dost. Zároveň Vás žádám, abyste se zasadil o udržení takzvaného solidárního vodného a stočného, které významně přispívá k sociální stabilitě Zlínska, potažmo Zlínského kraje,“ uvedl Čunek v dopise zlínskému primátorovi.

Část menších akcionářů se v současnosti dohodě s Moravskou Vodárenskou nebrání, ale požadují větší investice do rozvoje infrastruktury. Akcionáři by také rádi posílili svůj vliv. Jiní se zasazují o to, aby se situace vrátila do stavu, který fungoval před zavedením provozního modelu. Desítky akcionářů se sešly začátkem letošního března v Otrokovicích, aby problematickou situaci řešily. VaK Zlín, radnice ve Zlíně a některé obce si nechávají zpracovat analýzy, které jim pomohou určit další postup ke spokojenosti všech zainteresovaných stran. Situaci budeme nadále sledovat.

(Ilustrační foto)

Scroll to Top