Rozšíření kanalizace je u konce, dotací pomohl kraj

blank

Lipnice nad Sázavou doposud kanalizaci a čistírnu odpadních vod měla, ale pouze pro šest nemovitostí. „Rozšíření kanalizace na Lipnici byla nutnost s ohledem na nařízení Evropské unie, které stanoví nové podmínky pro nakládání s odpadními vodami. Majitelům nemovitostí, kteří mají jímky, se jejich vývoz prodraží na tisíce korun ročně,“ vysvětlil starosta Leoš Bláha. O investičních a stavebních akcích v Lipnici informoval Havlíčkobrodský deník.

Lipnice nad Sázavou má rozpočet přes 11 milionů korun, ale tíží ji dluhy z minulosti, které jsou způsobené špatným hospodařením obce pod tehdejším vedením mezi lety 2002 až 2010. Rozšíření kanalizace, na kterou se podařilo napojit základní školu, domov s pečovatelskou službou a obecní byty, stálo asi 1,6 milionu korun, z toho 600 tisíc poskytl obci kraj Vysočina. Bláha zdůraznil, že bez krajské dotace by se stavět nemohlo.

Stavební práce byly náročné s ohledem na fakt, že Lipnice stojí na skalnatém podloží. V jednom případě se také musela trasa kanalizace částečně pozměnit. Obec musela svést náročný administrativní souboj, protože původní kanalizace pro šest nemovitostí nebyla veřejná a bylo nutné získat potvrzení, aby se veřejnou kanalizací stala. „To znamenalo náročný proces spojený s měřením a kontrolou odpadních vod, což se nám podařilo zvládnout ve spolupráci se společností Vodovody a kanalizace Havlíčkův Brod,“ dodal Bláha.

Dnes už je lipnická kanalizace v provozu a chybí pouze stanovit výši stočného. tom rozhodne zastupitelstvo v dubnu.

(Ilustrační foto)

Scroll to Top