Dočkají se ve Viticích vytoužené kanalizace?

blank

Téměř čtvrt století řeší ve středočeských Viticích výstavbu kanalizace a čistírny odpadních vod. Postavit kanalizaci s centrální čistírnou totiž není pro šest od sebe různě vzdálených obcí jednoduchá a levná záležitost. Informoval o tom Kolínský deník.

Podle vitického starosty Luďka Urbance, by investice do kanalizace vyšla už před 10 lety na 80 milionů korun. Dnes v době jiných podmínek dotací by musela 25 milionů zaplatit obec ze svého. Ty však Vitice nemají. „Navíc některé domácnosti si pořídily domácí čistírny, které by po výstavbě kanalizace musely přestat používat,“ podotkl Urbanec s dodatkem, že povolení pro provoz malých čistíren přestává platit v momentě, kdy má obec centrální kanalizaci.

Urbanec uvedl, že existují čistírny maximálně pro 50 obyvatel a takové provozy se budují přímo v domech nebo na obecních pozemcích. Ve Viticích by ještě bylo nutné vybudovat monitoring výtoku. Takové řešení je pro obec snáze realizovatelné. Podle jeho slov by budování nových malých čistíren nepostihlo ty domácnosti, které už je mají. „Ty bych naopak rád podpořil nějakou odměnou za to, že samy do čistírny investovaly,“ přiznal Luděk Urbanec. Obec by ráda uhradila těmto domácnostem alespoň povinný monitoring.

Ve Vitících však ještě nemají vyhráno. V současnosti hledají projektanta studie a o spolupráci požádali univerzitu zemědělství. Vitičtí věří, že možností řešení problému je více a s pomocí odborníků chtějí vyhledat nejoptimálnější řešení.

Scroll to Top