Za úhyn ryb mohl nedostatek kyslíku a splašky v potoce

blank

Přes tři tisíce mrtvých ryb napočítal před několika týdny Karel Havelka ve svých dvou rybnících v Sudicích na Blanensku. Škodu odhadl na 160 000 korun. Podle hasičů ryby uhynuly kvůli nízkému obsahu rozpuštěného kyslíku ve vodě a vlivem stresu, který u nich vyvolalo působení chemických látek. Kontaminace vody byla vyloučena. O dalším vývoji situace, o níž jsme informovali začátkem března zde, informoval Blanenský deník.

Podle policejního mluvčího Bohumila Maláška ryby nikdo neotrávil a o trestný čin se nejednalo. Karel Havelka, který rybníky vlastní, dlouhodobě upozorňuje na skutečnost, že do nich potokem přitékají splašky ze Sudic. Ty nemají čistírnu odpadních vod, ale zákon tím neporušují. Sudice mají podle vedoucí odboru životního prostředí v Boskovicích Leony Fialové povolení k vypouštění odpadních vod. „Dle předložených dokladů se jednoznačný viník určit nedá, kanalizace je provozována v souladu s vodoprávním povolením a vodním zákonem. Byl ale dohodnut postup, který by mohl viníka odhalit,“ řekla Fialová.

V menším měřítku majitelé rybníků likvidovali mrtvé ryby už loni. „Požadujeme důkladné prošetření a nápravu, nemůžeme to takto nechat. Když to bude nutné, budeme to řešit soudně. Nejde jen o nás, ale celkově o životní prostředí,“ uvedla spolumajitelka Ivana Havelková.

Vedení Sudic o znečištění potoka ví. V úterý 21. března se proto sešli zástupci obce, Vodárenské akciové společnosti, Povodí Moravy i odboru životního prostředí. „Dohodli jsme se, že Vodárenská nechá zpracovat investiční záměr na případnou stavbu čistírny odpadních vod a domácích čističek. Obec se pokusí posílit množství vody v potoce z oblasti kolem takzvané Hitlerovy dálnice,“ sdělila starostka Sudic Olga Dočkalová, která doplnila, že vody je v potoce dlouhodobě málo a situace se v posledních letech výrazně zhoršila.

(Ilustrační foto)

Scroll to Top