Po novozélandské řece Whanganui získaly stejná práva jako lidé i další dvě ...

blank

Indický soud v metropoli Dillí uznal řekám Ganga a Jamuna práva, která mají Indové. Kdokoliv řeky poškodí, nebo cíleně znečistí, bude souzen tak, jako kdyby ublížil člověku. Informovala o tom agentura AP.

O podobném případu z Nového Zélandu jsme informovali před několika dny zde. O udělení výjimečného statusu pro řeku Whanganui se tam postarali původní obyvatelé stejnojmenného kmene. Soud v Indii prohlásil řeky Ganga a Jamuna a jejich přítoky za právnické osoby se všemi odpovídajícími právy a povinnostmi.

Gangu a Jamunu považuje za posvátné zhruba miliarda Indů. Stejně jako na Novém Zélandu mají indické řeky své opatrovníky, kteří budou mít na starost jejich ochranu a také péči o jejich přítoky. Poměry v povodích dlouhodobě kritizují někteří vrcholní představitelé indické politiky. Stěžují si zejména na vlády státu Uttarákhand a Uttarpradéš. Ty podle nich nespolupracují s federální vládou při zřizování orgánu, jenž bude pověřen dohledem nad Gangou.

Ekologové varují před mohutným znečištěním indických řek. Navzdory zákonům do nich proudí odpadní vody z továren, měst nebo pesticidy z polí. Řeka Jamun je přítok Gangy a po úpravě zásobuje téměř dvacet milionů obyvatel hlavního města Dillí.

Ganga je dlouhá 2510 kilometrů a povodí má rozlohu přes milion kilometrů čtverečních. Každoročně se v jejích vodách omývají miliony lidí, kteří věří, že jim rituální koupel očistí tělo i duši. Do řeky rovněž hluboce věřící Indové sypou popel ze zemřelých těl.

Scroll to Top