Lesy ČR letos investují do vodárenské infrastruktury 200 milionů korun

blank

O prostředcích, které budou směřovat do vodárenské oblasti, informovala mluvčí Lesů ČR Eva Jouklová. Podnik spravuje v republice 40 tisíc kilometrů menších vodních toků, tůní, rybníků a malých vodních nádrží.

Ještě loni dosahovala úroveň investic 120 milionů korun. V roce 2017 tak bude o 80 milionů korun vyšší. „Prostředky budeme čerpat z vlastních i z dotačních zdrojů. Částka je oproti loňskému roku vyšší, protože je zachování vody v krajině důležitým tématem současnosti. Budujeme tedy malé vodní nádrže, rekonstruujeme rybníky a upravujeme koryta drobných vodních toků. Předcházíme tak suchu a zároveň naše opatření pomohou při povodních,“ uvedl výrobně-technický ředitel Lesů ČR Václav Lidický.

Investice se budou letos týkat 190 staveb. Jedná se například o úsek Ondřejovického potoka na Jesenicku. Dále se odbahní a upraví přelivné hrany v Opavě – Přerovci na vodní nádrži Sedlinka. Předpokládaná výše investice je v tomto případě necelých 12 milionů korun. Úprava za 5,7 milionu korun čeká i Trutovský potok ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. Některé projekty začaly být realizovány na začátku roku. Jako příklad můžeme uvést Jde například o budování suché nádrže na toku Zlatý pásek v Němčicích na Svitavsku za 29 milionů korun. Dalších 8,7 milionu korun by měla stát úprava 1,5 kilometru dlouhého vodním toku v Lomné v Trojanovicích.

Loni vodohospodáři z Lesů ČR dokončili 82 staveb.

Foto: Globe24

Scroll to Top