Dodávka pitné vody v Santiagu už je obnovena

blank

Na přelomu měsíce jsme informovali o tragických povodních v oblasti chilského hlavního města Santiaga. Město obývá i s přilehlými částmi kolem pěti milionů obyvatel. Záplavy přerušily dodávku pitné vody téměř do všech domácností v oblasti. Tisíce Chilanů skončili na ulici a přírodní katastrofa si vzala i lidské životy. Celý článek najdete zde.

„Chile je země častých zemětřesení a tsunami. Lidé mají dobře rozvinutou kulturu reakcí na tyto případy. Ovšem tentokrát se jednalo o meteorologickou anomálii. Déšť byl nečekaný, velmi prudký a stav řeky i přítoků se rychle zvýšil. V chilské terminologii jde o aluvión,“ uvedl na začátku března pro portál vodarenstvi.cz Ondřej Kašina z českého velvyslanectví v Santiagu. Problém způsobovala i rozbouřená řeka Maipo, odkud nemohli vodohospodáři čerpat vodu.

Jana Piňosová z českého velvyslanectví v Chile pro vodarenstvi.cz uvedla, že v současnosti už je obnovena dodávka pitné vody do všech postižených oblastí. Podle Piňosové se počet obětí vyšplhal na šest. Výše škod zatím nebyla vyčíslena.

Scroll to Top