Svitavy se dočkají ochrany před velkou vodou

blank

Zejména po velkých deštích měli lidé z neregulovaného koryta řeky Svitavy oprávněný strach. Nejpozději v roce 2019 by si však měli oddechnout. Do poslední etapy protipovodňových opatření se pustilo Povodí Moravy. Technicky nejnáročnější úsek, který vede od Svitavského rybníku po Lanškrounskou ulici, už je v režii dělníků. O záměrech na Svitavsku informoval deník MF Dnes.

„S vlastníky pozemků v rodinné zástavbě muselo povodí řešit různé kůlny a přístřešky z minulosti, které dělníkům překážely. V celém úseku kolem řeky už byly také vykáceny stromy a keře, které počítáme po úpravách znovu vysadit,“ uvedl svitavský místostarosta Pavel Čížek.

Velké vodě by měly efektivně zabránit nové opěrné zdi a rozšířené koryto. Na některých místech také vzniknou protipovodňové uzávěry. „Protipovodňová opatření zajistí ochranu města na průtok padesátileté povodně a ochrání 600 obyvatel Svitav na území pokrývajícím více než 15 hektarů. Odhadovaná hodnota majetku, kterou budou nová opatření chránit, je 700 milionů,“ uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Hotova už je první a druhá etapa, během které vodohospodáři provedli úpravy koryta z centra Svitav do části Lány.

Foto: soutok Svratky a Svitavy (www.turistika.cz)

Scroll to Top