V Moravskoslezském kraji začala výstavba největší hráze od dob Slezské Harty

blank

Ve středu 15. března pořádalo Povodí Odry prezentaci dokončených a rozpracovaných protipovodňových staveb na řece Opavě. Generální ředitel státního podniku Jiří Pagáč sdělil v Nových Heřminovech obyvatelům, že 14. března začala předáváním staveniště výstavba suché průtočné nádrže na Kobylím potoce, který se v Karlovicích vlévá do řeky Opavy. Informoval o tom Moravskoslezský deník.

Nádrž Jelení má před přívalovými povodněmi ochránit kromě Karlovic a Nových Heřminov také Širokou Nivu. „U nádrže Jelení je výška hráze šestnáct metrů. Od dob Slezské Harty u nás ještě nikdy nebyla postavena tak vysoká přehradní hráz. Za povodní zadrží kolem 800 tisíc metrů krychlových, takže tato nádrž transformuje stoletý průtok na jednoletý,“ uvedl Jiří Pagáč. Budování malých protipovodňových nádrží se podle něj vyvíjí velmi příznivě. „V Lichnově už se nádrže staví a letos budou dokončeny. Také nádrž Loděnice se letos začne stavět. V přípravě ještě zůstává nádrž Krnov, kde v současnosti probíhají pozemkové úpravy,“ pokračoval Jiří Pagáč.

Obyvatelé obce Nové Heřminovy se také dozvěděli, jak pokročily přípravy nádrže u jejich obce. „Už jsou dokončené geologické průzkumy a probíhají práce na modelovém výzkumu přehrady. V letošním roce bychom měli ukončit dokumentaci pro územní řízení na nádrž Nové Heřminovy včetně doprovodných opatření pro obec. Na rozvojová a kompenzační opatření v Nových Heřminovech byla rozhodnutím vlády v roce 2014 vyčleněna částka 424 milionů korun,“ řekl dále Jiří Pagáč.

Nová nádrž měla také vzniknout v Košeticích na Heraltickém potoce. Jednání o majetkoprávním vypořádání však skončila neúspěchem a investor od akce ustoupil.

Ne všichni se však na výstavbu dívají jen pozitivně. „Přehrada Nové Heřminovy má z objektivních důvodů zpoždění. Pochopitelné je i zpoždění na dolním konci Krnova, kde je protipovodňové hráze potřeba koordinovat s obchvatem. „Proč už ale dávno nejsou hráze v centru Krnova, v Kostelci, v Zátoru nebo v Branticích? Tady mají protipovodňové investice plnou podporu místních občanů, samospráv i ekologů. Tak v čem to vázne? Bylo rozumné tak úzké propojení bezproblémových úseků s kontroverzní a časově nejistou nádrží v Nových Heřminovech,“ ptá se například novinář z Bruntálska František Kuba.

Foto: Slezská Harta (archiv SmVaK)

Scroll to Top