Kdo se ujme staré karlovarské vodárny?

blank

Takovou otázku si dlouhodobě kladou radní Karlových Varů. Starou nepoužívanou vodárnu nabízí investorům buď k prodeji, nebo k dlouhodobému pronájmu. Tématem se zabýval Karlovarský deník.

„To neznamená, že se chceme těchto pozemků definitivně zbavit, ale chceme zjistit, zda investoři zareagují a jak by chtěli tento areál využít,“ uvedl primátor města Petr Kulhánek. Bývalý areál karlovarských vodáren včetně pozemků v Tuhnicích poblíž komplexu Meandr Ohře má rozlohu zhruba 2,1 hektaru. Jedná se o velmi lukrativní parcely.

„Dle územního plánu je menší část pozemků vedena jako smíšené území městské a větší část jako území drobné výroby a služeb. Pozemky jsou volně přístupné,“ sdělil mluvčí magistrátu Jan Kopál. Zcela vyloučeno je však v lokalitě například rezidenční bydlení. „Představa města byla původně taková, že by se stará vodárna propojila právě s KV Arenou a dalším sportovním zázemím, halou pro míčové sporty a atletickým stadionem AC Start, který nyní patří městu. Vzniklo by tak zázemí pro sportovce, například pro sportovní kempy ,“ vysvětlil náměstek Karlových Varů Čestmír Bruštík.

Město musí nejprve zjistit, jestli má o tyto pozemky nějaký investor zájem. Karlovy Vary chtějí zónu smysluplně využít. Primátor Karlových Varů dále dodal, že si město nechá vypracovat studii, která dá odpověď na to, jaké projekty by pro areál byly nejpřínosnější. Využití vodárny částečně omezují podzemní betonové nádrže bývalé vodárenské technologie. Město zatím neví, za kolik by vodárnu a pozemky prodalo. Stejně tak ještě nemá ujasněnou cenu za případný pronájem.

Starou vodárnu v městské části Tuhnice odkoupilo město po vleklých sporech od společnosti Vodovody a kanalizace Karlovy Vary na podzim roku 2013 za dvanáct milionů korun. Ve hře byly i návrhy, že v areálu vznikne aquapark, diskotéka nebo restaurace. Dnes však objekt obývají místní bezdomovci a z veškerých plánů prozatím sešlo.

Foto: stará vodárna v Karlových Varech (zdroj: Karlovarský deník)

Scroll to Top