Novozélandská řeka dostala stejná práva jako člověk

blank

Řeka Whanganui na Novém Zélandu se může těšit výsostnému postavení. Řeku vnímá jako svého předka stejnojmenný maorský kmen a podle soudu má být s řekou jako s člověkem zacházeno.

Lidé kmene Whanganui vnímají přírodu jako dědictví své historie a součást jich samotných. Kmen usiloval 140 let o udělení právního statusu řece. Teď se konečně dočkali. „Důvodem, proč jsme zvolili takový přístup, je to, že jsme vždy považovali řeku za našeho předka,” vysvětlil netradiční snahu zástupce kmene Gerrard Albert.

Třetí nejdelší řeku na Novém Zélandu budou opatrovat dva zástupci. Jeden z kmene a druhý z Novozélandského království. V případě, že teď kdokoliv řeku poškodí, se na něj budu vztahovat stejné zákony, jako kdyby ublížil člověku.

„Bude mít svou vlastní právní identitu se všemi náležitostmi jako legální osoba. Poskytnutí statusu občana řece je jedinečné, odpovídá to smýšlení kmene, který vždy řeku uznával prostřednictvím svých tradic a zvyků,” uvedl ministr pro vyjednávání v oblasti Waitangi Chris Finlayson. Netradiční případ možná bude inspirovat další původní kmeny na Novém Zélandu, které mají na fungování společnosti obdobný názor jako kmen Whanganui.

Foto: řeka Whanganui (wikipedia)

Scroll to Top