V pitné vodě na Libavé se objevil uran, problém řeší armáda

blank

Zvýšené množství uranu registrují odborníci v pitné vodě, která zásobuje obyvatele Města Libavá v Oderských vrších na Šternbersku. Vodu by neměly pít zejména děti a těhotné ženy. Vodu zbaví uranu armáda, která upraví technologii úpravy z nedalekého vodního zdroje. V obci je zajištěno náhradní zásobování vodou. Informoval o tom Český rozhlas.

Starostka Štepánka Tichá uvedla, že informaci o kontaminaci vody dostala obec do datové schránky v pátek 10. března. Během posledních rozborů bylo v pitné vodě naměřeno 21 mikrogramů na litr uranu. Hlavní hygienik z Krajské hygienické stanice v Olomouci stanovil povolený limit na 15 mikrogramů na litr. Hygienici zatím neví, do jaké míry je voda riziková pro obyvatele, ani to, jak se uran do vody dostal.

„Ve zdroji pitné vody, která je majetkem armády, se našla zvýšená hodnota uranu. Vodovod a kanalizace se začaly pokládat koncem roku 2015. Na začátku letošního roku si obec převzala vybudovaný vodovod a kanalizaci od armády,“ uvedla Tichá. Obyvatelům také zaslala sms zprávy, ve kterých před nebezpečím ve vodě varovala. O zvýšené koncentraci v pitné vodě jedná obec s ministerstvem obrany. Do konce března by měla armáda vypracovat studii, jak problém vyřešit.

„Napsala jsem dopis s žádostí o přesné informace o krocích, které budou učiněny k tomu, aby se tento problém odstranil. Byla jsem informována, že do konce března budou mít analýzu, jak ten problém odstranit. Budou tam asi dávat filtry a vynasnaží se, aby byl v nejbližší době problém odstraněn,“ doplnila starostka obce s pětistovkou obyvatel.

Mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek uvedl, že resort dostane začátkem dubna posudek, ze kterého bude jasně vyplývat, čím je kontaminace způsobena a jak uvést pitnou vodu do odpovídajícího stavu. Problémy s výskytem uranu v pitné měly na podzim 2015 i některé obce na Znojemsku. Náklady na vyřešení situace si vyžádaly miliony korun.

Foto: Město Libavá

Scroll to Top