Voda do lovosického koupaliště bude nově odebírána z vrtu

blank

Doposud areál odebíral vodu z vodovodního řadu. Nově bude zásobován přes novou úpravnu vody. Radnice v Lovosicích si od změny slibuje úspory ve spotřebě vodu. Mluvčí Lovosic Ivana Kocánková to sdělila ČTK.

Severočeské Lovosice s devíti tisíci obyvateli se nachází na levém břehu Labe. Radní města už schválili vítěze zakázky na výstavbu úpravny. Městské koupaliště v Lovosicích postihla v roce 2013 ničivá povodeň, kvůli které byl areál až do loňského léta nepřístupný veřejnosti. Během roku 2016 v Lovosicích budovali předúpravnu vody, která bude vodu z vrtu zpracovávat. „Voda musí vyhovovat hygienickým požadavkům a také se bude muset zbavit vysokého obsahu manganu a železa, aby nedocházelo k zanášení čerpadel a potrubí,“ přiblížil situaci v červenci 2016 lovosický místostarosta Vladimír Šuma. Další etapa rekonstrukce přinesla modernizaci sociálního zařízení, vzniklo nové hřiště pro plážové sporty nebo malý obchod s občerstvením.

Letošní investice, s jejíž návratností kalkuluje radnice v horizontu pěti let, bude město stát necelé dva miliony korun. „Celková spotřeba vody za loňskou sezonu činila 9000 metrů krychlových vody, což stálo zhruba 400 000 korun. Po vybudování úpravny bude využívána voda z vrtu, čímž se náklady na provoz koupaliště mnohonásobně sníží,“ uvedla Kocánková.

Foto: Koupaliště Lovosice (zdroj: Facebook areálu)

Scroll to Top