Šestnáct let čekají na vodovod a kanalizaci, dočkají se letos?

blank

Už dlouho netrpělivě vyhlížejí začátek výstavby obyvatelé městské osady Byšičky v Lysé nad Labem na Nymbursku. Někteří lidé považují aktuální zprávy za další plané sliby.

O plánovaných investicích v devítitisícové Lysé nad Labem jsme informovali v únoru zde. Středočeské město totiž dlouhodobě trápí kvalita pitné vody a také nízký tlak ve vodovodním potrubí. Další závažný a několikaletý problém však tkví v absenci vodovodu a kanalizace v osadě Byšičky, která je jednou z částí Lysé.

Byšičky se mohou pyšnit titulem jedné z nejzachovalejších barokních vesnic v Česku. Nachází se v bezprostřední blízkosti přírodní rezervace Hrbáčkovy tůně, které jsou součástí významné lokality Natura 2000, soustavy chráněných území, jež společně vytváří členské státy EU. Hrbáčkovy tůně tvoří skupina jezírek vzniklých na místě bývalých říčních meandrů.

Samotní obyvatelé lokality, kterých tam žije několik desítek, už ve vodovod a kanalizaci přestali postupem času doufat. Teď se jim začalo blýskat na lepší časy. Většina obyvatel Byšiček si klade otázku, jestli se nejedná jen o další sliby, které vyšumí do ztracena. Vedoucí odboru městského investora v Lysé nad Labem Jan Štěpánek však zdůraznil, že o plané sliby se v žádném případě nejde.

Město bude na nákladnou stavbu shánět dotaci. Samo by výstavbu z rozpočtu zafinancovat nezvládlo. Polovinu částky by mohlo poskytnout ministerstvo zemědělství. Do konce roku je v Byšičkách naplánována kolaudace. Pro obyvatele to může znamenat dobrou zprávu, že se na projektu začne skutečně pracovat.

Samotná stavba by pak měla být zahájena okamžitě po určení dodavatele ve výběrovém řízení. Kanalizace má být napojena městskou čistírnu odpadních vod. Vodovod by měl být přiveden také přímo z Lysé. Podobný problém řeší další městská část Dvorce, kde se počítá s investicí ve výši deseti milionů korun.

Foto: Hrbáčkovy tůně u Byšiček (www.krasystrednichcech.cz)

Scroll to Top