Březnice vybuduje nový přivaděč i úpravnu

blank

Složitému systému několikrát přečerpávané vody by měl být konec. Po několikaletých problémech a investic do starého přivaděče pitné vody se Březnice rozhodla vybudovat nový. S úvěrem ve výši 25 milionů korun počítá letošní schodkový rozpočet, kterému už dali zastupitelé zelenou. Součástí přivaděče bude i úpravna vody na Stráži. O chystaných akcích v regionu psal Příbramský deník.

Březnice s necelými čtyřmi tisíci obyvateli se nachází ve Středočeském kraji zhruba 17 kilometrů jižně od Příbrami.

„Tato již téměř deset let odkládaná investice je nezbytná. Budova současné úpravny vody, která již neplní požadavky nových technologií úpravny surové vody, bude po odpojení zbourána a na jejím místě vzniknou pravděpodobně stavební parcely,“ řekl regionálnímu deníku starosta Petr Procházka. Zastaralý a složitý systém přívodu pitné vody byl příčinou rostoucích nákladů na energie a při výrobě pitné vody.

Březničtí zastupitelé si nechali vypracovat analýzu stavu. Došli k závěru, že je v Březnici potřeba změnit trasu potrubí, změnit neustálé přečerpávaní vody a vybudovat moderní úpravnu. Na tu však město nemělo dostatek finančních prostředků a nedosáhlo ani na větší úvěr.

Provozovatel vodovodního systému v Březnici, což je v tomto případě společnost Vodovody a kanalizace Beroun, upozornil na tristní stav řídicího systému úpravny. Březnice tak musela problém řešit hned, jelikož akutně hrozilo, že při větší bouřce dojde k výpadku zařízení a město bude bez vody. Výměna řídicího systému vyšla město na půl milionu korun. Stavba nového přivaděče s úpravnou vody by měla být dokončena v letošním říjnu.

Na Příbramsku se však nejedná o jedinou stavbu nového přivaděče v poslední době. Za sebou ji mají například Sedlčany, které dokončily výstavbu 32 kilometrů dlouhého přivaděče pitné vody z Benešova. Jednalo se o vůbec největší investiční akci středočeského města se sedmi tisíci obyvateli, které leží na soutoku Mastníku a Sedleckého potoka. Půlmiliardovou zakázku však z 90 procent dotoval stát. Sedlčany si na nový přivaděč vzaly osmdesátimilionový úvěr. Zastupitelům paradoxně pomohl i finanční úřad, který na výstavbu neuplatnil daň z přidané hodnoty a město tím ušetřilo téměř 70 milionů korun.

Scroll to Top