Obce na Zlínsku diskutují o změně provozního modelu vodáren

blank

Více než padesát akcionářů Vodovodů a kanalizací Zlín, což jsou převážně obce a města, se sešlo, aby se domluvili na dalším postupu. Předmětem jednání bylo rozhodnutí soudu, který označil jako neplatnou důležitou valnou hromadu z dubna 2004. Provozní model vodáren, který tehdy vznikl, provozuje a jejich část vlastní dceřiná společnost koncernu Veolia. Informoval o tom deník MF Dnes.

Na dvou stranách pomyslné barikády o VaK Zlín proti sobě stojí dva velcí hráči. Moravská vodárenská, dceřiná firma pařížského koncernu Veolia, a přes padesát akcionářů VaK Zlín. Těm vadí nastavený model, kdy infrastrukturu provozuje Veolia a čerpá větší zisky než akcionáři, kteří se starají o infrastrukturu.

Podle starosty Otrokovic, Jaroslava Budeka, se starostové sešli i proto, že velká část z nich nemá k problematice dostatečně kvalitní informace. Podle něho přichází v úvahu více variant řešení. Například návrat provozního modelu, který fungoval před rokem 2004, nebo uzavření nové smlouvy s provozovatelem za výhodnějších podmínek. Budek také dodal, že by chtěli akcionáři změnit stanovy vodáren tak, aby byl nový stav výhodnější pro menší obce.

„Podle soudu byla valná hromada neplatná, takže Moravská vodárenská nemá právo vodárny provozovat a brát zisky,“ řekl starosta Želechovic Michal Špendlík. Zúčastněným starostům na schůzi v Otrokovicích například vadilo, že město Zlín, které je s 47 procenty největším akcionářem VaKu, zastupovali v diskuzi jen tři lidé. Mluvčí magistrátu a dva právníci. „Vnímali bychom to jinak, kdyby přišel politik ze Zlína,“ postěžoval si starosta Fryštáku Lubomír Doležel. Samotný Zlín je pak ve sporu obezřetný. Nejprve si chce nechat vypracovat právní a ekonomickou analýzu, až poté podnikne další kroky.

Před nejbližší valnou poradou VaKu se akcionáři znovu sejdou. Vedení vodáren už vyzvalo Moravskou Vodárenskou k vrácení části podniku, ale neúspěšně. „Moravská vodárenská k dobrovolnému vrácení části podniku, který byl předmětem zřejmě neplatné smlouvy, nepřistoupí,“ řekl předseda představenstva VaKu Svatopluk Březík. Reakce Moravské vodárenské byla taková, že soud by musel nejdříve zrušit uzavřené smlouvy, což se ale nestalo.

Scroll to Top