Obavy se nenaplnily. Jarní tání naplnilo Seč

blank

Na konci listopadu se regionální politici i vodohospodáři vyjadřovali s obavami o tom, zda se vodní nádrž Seč na Chrudimsku vybudovaná na řece Chrudimce do jara naplní. V té době totiž byla hladina zhruba o pět metrů níže, než bývá v tomto období obvyklé. Příčinou bylo dlouhodobé sucho, které přehradu poznamenalo již několikátý rok po sobě. Vodohospodáři varovali, že sucho velmi negativně působí především na zásoby podzemní vody v severovýchodních Čechách.

Na konci listopadu byla podle údajů Povodí Labe přehrada naplněna zhruba z poloviny a lidé si jezdili fotit její obnažené břehy. Hrozba se nakonec nenaplnila a díky tání sněhu a srážkám v posledních dnech byla v sobotu 11. března večer hladina pouze třicet centimetrů pod úrovní zásobního prostoru. Přitom až do zhruba 20. února, než přišlo oteplení a tání sněhu, se držela zhruba pět metrů pod touto úrovní. Za poslední týden navíc stoupla o 60 centimetrů a v přehradě bylo více než 14,5 milionu kubíků vody.
Přehrada Seč na středním toku Chrudimky byla vybudována v letech 1924-1936 a jejích hlavním úkolem byla ochrana území podél řeky před povodněmi. V současnosti je vyhledávaným rekreačním cílem.

Scroll to Top