Prohlášení VaK Zlín ke kauze neplatné valné hromady z dubna 2004

blank

Vrchní soud v Olomouci rozhodl, že viníkem neplatnosti 13 let staré valné hromady společnosti Vodovody a kanalizace Zlín je město Zlín. „Naši předchůdci na radnici udělali v roce 2004 několik velmi špatných rozhodnutí, to je nyní naprosto jasné a Vrchní soud to pojmenoval. Na nás je nyní tuhle spletitou situaci vyřešit, což také uděláme. Mohu všechny občany Zlína ujistit, že neplatnost jedné z valných hromad VaK nebude mít na ně žádný negativní vliv. Jde čistě o právnický problém. Z pohledu města je dobře, že máme další rozhodnutí soudu. Alespoň se ukáže, jakým způsobem máme dále postupovat, jaké máme možnosti,“ řekl primátor Miroslav Adámek.

Podle Vrchního soudu město porušilo v roce 2004 stanovy společnosti VaK a také zákonná ustanovení, protože jednalo ve shodě se společnostmi Jižní vodárenská a Českou spořitelnou s cílem umožnit zavedení takzvaného provozního modelu.

Na valné hromadě VaK se v roce 2004 rozhodovalo o smlouvě k prodeji části VaK společnosti Jižní vodárenská. Vrchní soud rozhodl, že smlouva může být neplatná, její případnou neplatnost je třeba posoudit, stejně jako provázanost se smlouvou o nájmu a provozování infrastruktury.

Město Zlín je největším akcionářem VaK a jeho hlavním zájmem je v posledních letech podle vyjádření představitelů města zastavit růst ceny vody. Vodárenství na Zlínsku funguje v režimu provozního modelu, kdy provozování zajišťuje dle smlouvy uzavřené na třicet let společnost Moravská vodárenská.

Zde si můžete přečíst reakci VaK Zlín.

 

Scroll to Top