Poteče voda z Bajkalu do Číny?

blank

Neutuchající rozmach investic čínských firem v posledních letech možná pocítí i nejstarší a nejhlubší jezero na světě. Číňané zvažují výstavbu tisícikilometrového potrubí, jehož prostřednictvím by odčerpávali vodu z Bajkalu. O projektu se hovořilo už v minulosti, ale finální dohoda nakonec podepsána nebyla.

„LeREE.ru (zastupitelství LeEco v Rusku a ve východní Evropě) má v plánu realizovat export zboží z Ruska do Číny, jedná se například o ekologicky čisté potraviny. Vedení LeEco se už setkalo s gubernátorem Irkutské oblasti Sergejem Levčenkem, projednávala se mimo jiné i možnost vývozu pitné vody z jezera Bajkal do Číny,“ citoval před několika měsíci list Izvěstija prezidenta korporace LeEco Viktora Sjuje.

Vodovod by měl vést od Bajkalu, který je dlouhý 600 kilometrů, přes Mongolsko až do provincie Kan-su. Projekt by podle Číňanů posílil ekonomiku v suchem sužované provincii. Britský list The Guardian informoval, že ve zmiňované oblasti v roce 2016 spadlo jen 380 milimetrů srážek. Podle anglických novinářů plán Číny vybudovat monstrózní vodovod podtrhuje závažnost krize vodního hospodářství. Jak se k plánu Číny staví odborníci v Rusku? „Voda patří do stejné kategorie jako olej, plyn či zlato. Dříve nebo později ji začneme prodávat,“ zdůraznil profesor státní univerzity v Tomsku Stepan Svarcev. Doplnil také, že Rusko má ohromné vodní zásoby, a proto není pro Moskvu problém začít vodu prodávat.

Už před třemi lety Peking zprovoznil obří síť kanálů a nádrží za 1,5 bilionu korun. Tato síť ročně odvádí stamiliardy litrů vody z jižní Číny do severní části země. V současnosti bude záležet na výsledcích jednání diplomatických špiček Číny a Ruska, zda vůbec a za jakých podmínek by bylo možné vodu ze Sibiře do Číny dodávat.

Scroll to Top