Lidem ve Véskách a Míkovicích v Uherském Hradišti stočné nezdraží

blank

Obyvatelům dvou městských částí Uherského Hradiště hrozilo, že si v rámci stočného připlatí za kubík vody o 7,02 koruny více. Ke zvýšení ceny však Slovácké vodárny a kanalizace nakonec sáhnout nemusely. Ožehavou situaci vyřešila radnice v Uherském Hradišti.

Proč ceny stočného SVK měly vystřelit nahoru? Spouštěčem byly podmínky ohledně dotace ze Státního fondu životního prostředí ČR. S její pomocí radnice v roce 2015 napojila Míkovice, Vésky a část třídy Maršála Malinovského na štěpnickou čistírnu odpadních vod. „Jen dodržujeme finanční model, který po započtení provozních nákladů, množství fakturované vody a dalších ukazatelů stanoví cenu stočného. A bohužel při odhadech počítal s 53 tisíci kubíky odpadní vody za rok, zatímco realita je 45 tisíc. Cena za kubík tak logicky vzroste,“ vysvětloval situaci ředitel SVK Lubomír Trachtulec.

Radní pětadvacetitisícového Uherského Hradiště původně zvažovali, že by rapidní navýšení stočného z 37,14 na 44,16 korun obyvatelům Vések a Míkovic vykompenzovali formou daru. Nakonec se rozhodli pro jiné, administrativně snazší řešení. „Po dohodě s poskytovatelem dotace jsme vodárnám snížili nájem za infrastrukturu na nejnižší možnou mez a zajistili tak, že cena stočného zůstane v inkriminovaných lokalitách stejná jako loni. Pro lidi se tudíž nic nemění, což je pro nás hlavní. Nedokážu si totiž představit, že by lidé v některých částech města platili diametrálně víc než v ostatních,“ uvedl starosta města Stanislav Blaha.

O pět korun za více si však v regionu připlatí uživatelé nové kanalizace v Bojkovicích u Uherského Brodu. Po roce tam totiž ukončily činnost Vodovody a kanalizace Bojkovice. Správy nové kanalizační soustavy pro 350 domácností se tam ujaly právě Slovácké vodárny a kanalizace.

„Museli jsme sice změnit některé podmínky ve smlouvách, nicméně bych neřekl, že šlo o zásadní záležitosti. V podstatě vše zůstalo při starém až na pár detailů. I proto nás těší, že se tentokrát zájemce o provoz kanalizace našel,“ uvedl před časem starosta Bojkovic Petr Viceník.

(Ilustrační foto)

Scroll to Top