Majitelům rybníků na Blanensku uhynuly dva tisíce ryb, případem se zabývá policie

blank

Na sobotu 4. března 2017 nebudou vzpomínat v dobrém manželé Havelkovi. Ve dvou z jejich čtyř rybníků uhynuly ryby. Hasiči z vody odebrali vzorky. O případu informoval Blanenský deník.

„Mrtvé ryby se objevily po odtátí sněhu a ledu. Hasiči odebrali vzorky vody. Podle výsledků rozboru se budeme případem dále zabývat,“ sdělil policejní mluvčí Bohumil Valášek. Pracovníci chemické laboratoře by měli znát výsledky rozboru vody během tohoto týdne. „V jednom z rybníků uhynuly velké ryby, některé zde rostly až patnáct let, vyskytovaly se tam i trofejní kusy. Ve druhém byly menší kousky, které chováme pro rybářské organizace. Mrtvá je zhruba třetina všech ryb, co zde máme,“ řekl jeden z majitelů rybníků Karel Havelka. Podle něj způsobená škoda přesáhne sto tisíc korun. Manželům Havelkovým se obdobná situace stala už v létě 2016. Tehdy sice nebylo množství uhynulých ryb tak vysoké, ale byli mezi nimi třeba amuři, kteří ve vodě žili i deset let.

„Obáváme se, že z vesnice teče kontaminovaná voda. Není tam čistírna odpadních vod, někteří lidé nemají septiky a vypouštějí vše do potoka. Proto budeme chtít všechno důkladně vyšetřit. Takový úhyn už nemůžeme nechat jen tak, je to pro nás velká rána,“ uvedla Ivana Havelková. S problémem je seznámena i starostka Sudic Olga Dočkalová. Obec s pěti stovkami obyvatel si podle ní z finančních důvodů nemůže dovolit výstavbu čistírny odpadních vod. Lidé také do potoka vypouštějí nečistoty. Sudice se však rozhodly nechat vypracovat studii, která prověří odtokové poměry v obci.

„Podle výsledků případně přijmeme opatření,“ uzavřela starostka malé obce u Boskovic. Masivní úhyn ryb zažili během loňského jara například také rybáři v Praze. Tehdy byla na vině nezvykle teplá zima. Paradoxem bylo, že v rybnících ve středních Čechách v těsné blízkosti hlavního města k podobnému úhynu nedošlo.

Ilustrační foto: (Rychnovský deník)

Scroll to Top