Voda pro 140 tisíc lidí nesmí být ohrožena. Proti těžbě uděláme vše, ...

blank

Petice, protesty starostů desítek obcí a dopisy prezidentovi nebo předsedovi vlády. To je výčet kroků, kterými chtějí starostové zamezit těžbě štěrkopísku u Moravského Písku.

Starostové a vodohospodáři se nevzdávají. Unikátní zdroj pitné vody chtějí za každou cenu zachovat. „V našem katastru je vydatný vodní zdroj, který zásobuje asi sto tisíc lidí, kteří bydlí v okolí. Máme obavu, že by se těžbou mohl zdroj kontaminovat. Navíc by se ročně mělo vytěžit až 220 000 tun štěrkopísku, který by odvážela nákladní auta. Podle výpočtů to vychází zhruba na stovku aut denně, která by projela naší obcí. Přitom u nás je už nyní hustá doprava,“ uvedla zhruba před rokem starostka Moravského Písku Hana Habartová.

Podle ředitele Vodovodů a kanalizací Hodonín Pavla Koubka je ochrana zásadního prameniště nezbytná. Koubek dále dodává, že je nutné podniknout všechny kroky vedoucí k zamítnutí plánu těžby, o kterou dlouhodobě usiluje firma Františka Jampílka.

„Například při povodních se těžbou otevřenou vodní hladinou mohou průsaky kontaminovat zdroje podzemní vody,“ upozornil starosta Bzence a předseda představenstva okresních vodařů Pavel Čejka. Vedení obcí už bylo seznámeno s výsledky studie, kterou nechal vypracovat Jihomoravský kraj. Znalecký posudek říká, že těžba by neměla zásadní vliv na vodní zdroj, který starostové a vodohospodáři brání. „Dám přednost většinovému názoru odborníků, ale určitě budu stát za občany kraje a hájit jejich zájmy,“ řekl jihomoravský radní pro životní prostředí Miroslav Kubásek.

Foto: Slovácký deník

Scroll to Top