V Praze začali připravovat prodloužení kanalizace do Třebonic

blank

Plánovaný kanalizační sběrač napojí Třebonice na ústřední čistírnu odpadních vod. Hotový by mohl být příští rok. Vyplývá to z dokumentace pro posudek vlivu stavby na životní prostředí. Třebonice se nachází v západní části Prahy a do katastru obce patří i významná průmyslová střediska v blízkosti stanice metra Zličín.

„V současné době je v tomto území likvidována splašková voda pouze pomocí žump, jejichž pravidelný vývoz není ze strany městské části ani hlavního města možné účinně kontrolovat,“ zveřejnil informaci z dokumentace Pražský deník. Na území Třebonic se počítá také s dalšími stavebními akcemi. „V celém povodí koncového úseku kanalizace by mohlo být ve výhledu územní rezervy asi 17 700 obyvatel,“ stojí dále v dokumentaci. Praha chce postavit i další části kanalizace, díky které by se sváděla odpadní voda do ústřední čistírny odpadních vod. Podobnou situaci jako v Třebonicích mají i v Točné v katastru Prahy 12. Tam chce radnice postavit alespoň malou čistírnu.

Ústřední čistírna odpadních vod se v Praze nachází na Císařském ostrově. Pro jednotlivé městské části je v provozu dalších 26 čistíren. Podle své velikosti zpracovávají vodu od 50 do 15 tisíc lidí. Město chce menší čistírny postupně odpojovat.

Foto: Třebonický rybník

Scroll to Top