Rybářské revíry berou útokem kormoráni

blank

Před padesáti lety se v Evropě vyskytovalo zhruba 6,5 tisíce párů kormorána velkého. Nyní jich je podle znalců téměř padesátkrát tolik. Postupem času kormorán zdomácněl i v Česku. Tento znamenitý letec ale s sebou přináší i značné problémy především pro rybáře. O škodách, které tito ptáci páchají, informoval Benešovský deník.

Kormoráni doslova plení rybářské revíry. Situace zašla tak daleko, že v loňském roce vydalo ministerstvo životního prostředí vyhlášku, která dovoluje kormorány střílet. Na Benešovsku ve Středočeském kraji se může tento tažný pták lovit od srpna 2016 do 31. března tohoto roku. Odstřel probíhá na dolním toku řeky Blanice, Sázavě od Vlastějovic na Kutnohorsku po Týnec, Sedlickém potoku u Hulic, Křešickém potoku u Českého Šternberka a také na Štěpánovském potoce u Soutic. Lov kormorána probíhá i v chovných rybnících Chráněné krajinné oblasti Blaník, která je nejmenší CHKO v tuzemsku.

Nejaktivnější kormoráni denně uloví i půl kilogramů ryb

Dravost kormorána pocítili kvůli úbytku ryb také na Sázavě. „Máme problémy s přemnoženými predátory, hlavně kormorány. Momentálně u nás na Sázavě kormoráni sice nejsou, protože je řeka zamrzlá. Proto je letošní situace lepší. Posledních pět let ale Sázava nezamrzala a kormoráni měli volné pole působnosti. Tahle situace se ale nejspíš brzy změní, protože vodohospodáři budou upouštět spodní vodu z nádrže Švihov, ta je teplá, takže pak řeka roztaje až do Týnce,“ řekl předseda českošternbernských rybářů Milan Štěpnička. V době největší aktivity kormoránů může každý z nich ulovit až půl kilogramu ryb. Štepnička však příznivcem střílení kormoránů není. Podle něj je lepší ochrana v podobě orla mořského, kterého se kormoráni bojí. „Orel nám naprosto vyhovuje. Uloví jen dvě ryby za dva dny,“ řekl znalec prostředí Štěpnička.

Na plaňanských rybnících kormorána vyhánějí pyrotechnikou

Na Kutnohorsku vážnější problémy s kormoránem letos nezaznamenali. „Dá se předpokládat, že Český rybářský svaz nějaké škody v souvislosti s výskytem kormoránů mít bude. Na Kutnohorsku jsme ale tuto zimu zatím žádný zvýšený výskyt nezaznamenali. Zima je myšlena od začátku tohoto roku, na podzim tu ještě byli,“ uvedl za Městské lesy a rybníky Josef Víta. A jaká je situace na Kolínsku? „Škody na rybách jsou velké. Denní spotřeba jednoho kormorána je půl kilogramu masa převážně bílé ryby,“ prozradil Vladimír Syrovátka z organizace plaňanských rybářů, kteří odstřel kormorána povolený nemají, ale plaší ho alespoň odpalováním petard. Problémy s kormoránem mají i na Labi.

Foto: Milan Vojtek (Právo)

Scroll to Top