Darkovské moře u Karviné bude rekreačním územím. Není jasné kdy

blank

Rozlehlá vodní plocha u Karviné s názvem Darkovské moře je i nadále považována městem Karviné i majitelem většiny pozemků, jímž je společnost Asental, jako místo pro vybudování budoucí rekreační oblasti. Jen nejsou jasné přesné termíny a budoucí finální podoba území, o níž budou jednotlivé strany podle svých vyjádření nadále jednat. Nutné bude vyjasnit také majetkové vztahy u jednotlivých pozemků v lokalitě. Informoval o tom Karvinský deník.

Rozlehlé jezero vzniklo v důsledku poklesů při hlubinné těžbě černého uhlí. Celá oblast prošla rekultivací, jejíž technická část začala již v roce 1997. Biologická část byla dokončena před dvěma lety. Název lokality vychází z názvu karvinské části Darkov. V současnosti má vodní plochu a přilehlé pozemky v pronájmu České rybářský svaz. Kromě rybářů je ale rozlehlá vodní plocha v létě vyhledávaným místem obyvateli Karvinska i blízkého Polska pro koupání. Problémem je chybějící infrastruktura pro návštěvníky, s níž se v minulosti počítalo. Projekt  celkového koncepčního rozvoje území prozatím nebyl realizován.
Technická rekultivace území byla dokončena společností OKD v roce 2009. Rozloha celé rekultivované oblasti činí zhruba 150 hektarů a šlo o největší rekultivační projekt na Moravě i ve Slezsku s celkovými náklady nad 650 milionů korun. V průběhu dvanácti let technické rekultivace bylo podle údajů OKD přemístěno přes 5 miliónů krychlových hlušiny. Následně došlo při biologické rekultivaci k zatravnění ploch a vysázení stromů.
Původní plány společnosti OKD na rozvoj území si můžete přečíst zde.

Foto: www.okd.cz

 

Scroll to Top