Dočká se letos Slezská Harta nové výletní lodi a sochy Praděda?

blank

Návštěvníci vodní nádrže Slezská Harta se možná už tento rok dočkají nové atrakce. Na vodě přehrady, která částečně zatopila šest obcí, by se mohla objevit nová výletní loď se sochou Praděda. Loď sice měla brázdit jednu z největších přehrad v České republice už v roce 2016, ale do plánů vstoupily komplikace.

Moravskoslezský kraj udělil mikroregionu Slezská Harta devítimilionovou dotaci na pořízení výletní lodi. Ve stanoveném termínu se však nenašel její dodavatel. K podmínkám patřilo, že loď musí být na elektrický pohon a potencionální zájemce mohl také odradit brzký termín dodávky. V posledních dnech se ale vyhlížený dodavatel našel a zastupitelé mikroregionu Slezská Harta a dodavatelské firmy Im-marine z Roudnice nad Labem podepsali smlouvu, která se týká nákupu lodi za 13,6 milionu korun s DPH. Na nové plavidlo, které už za několik měsíců mohou využívat turisté, by se mohlo vejít až 46 cestujících.

„Na plavidlo je třeba nejdříve v Nizozemsku dopracovat projektovou dokumentaci, schválit dokumentaci zadavatelem a certifikační společností CS Lloyd. Potom se vyrobí základní těleso plavidla v Nizozemsku, provede se částečná montáž v Roudnici nad Labem a na závěr konečná montáž a testování na Slezské Hartě,“ řekl předseda Mikroregionu Slezská Harta Libor Unverdorben. Pokud vše půjde podle předpokladů, tak na nové lodi by se mohli plavit turisté už v září tohoto roku. Do té doby se musí spokojit s malou lodí Santa Marina pro 10 lidí.

Nová výletní loď však není jediným lákadlem, na které se mohou zájemci na přehradě u Bruntálu těšit. Na Slezské Hartě zřejmě návštěvníci uvidí sochu Praděda od řezbáře Jiřího Halouzky, rodáka z Horky nad Moravou a majitele Pradědovy galerie U Halouzků v Jiříkově na Jesenicku.

,,Při spolupráci s Euroregionem Praděd manžel navrhl, že pokud bude na Hartě nová výletní loď, bude stát i Praděd na přístavním molu. Praděd je již hotový, ale zatím se čeká na loď. Socha se dělala několik měsíců, měří přes dva metry a zhruba 300 kilogramů,“ uvedla pro náš web Magda Halouzková z Pradědovy galerie U Halouzků. Na otázku, proč se řezbář Jiří Halouzka rozhodl pojmenovat sochu po největší hoře v Jeseníkách říká.: ,,Proč Praděd? Jsme v Jeseníkách a Praděd tu byl. Není to smyšlená postava jako Krakonoš, ale Praděd byl obyčejný člověk, který nalezl zlato a jelikož neměl děti, tak je rozdával lidem za to, že třeba sušili seno na zimu pro zvěř atd. U sochy Praděda se pak lidé mohou vyfotit i si na něj sáhnout. Budeme věřit, že se již letos na molu Praděd ukáže,“ uzavřela Magda Halouzková.

Scroll to Top