Severomoravské vodovody a kanalizace Ostrava zpřístupní veřejnosti několik svých provozů

blank

Zajímavé možnosti pro zájemce nabídne v sobotu 25. března společnost SmVaK Ostrava. U příležitosti Světového dne vody budou moci lidé navštívit Úpravnu vody v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí a významné čistírny odpadních vod.

Areál čistírny odpadních vod bude veřejnosti otevřen například v Opavě. O možnost návštěvy ČOV nebudou ochuzeni ani zájemci v Novém Jičíně, Karviné nebo Frýdku-Místku (Sviadnově).

V Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí návštěvnicí kromě exkurze uvidí, jak lokalizovat poruchy na vodovodní síti a trasovat potrubí. Do tamější úpravny putuje voda z vodního díla Šance v Beskydech. Novoveská úpravna zásobuje pitnou vodu 60 obcí a měst Moravskoslezského kraje a její vodu využívá také příhraniční část Polska.

V každé lokalitě čistíren odpadních vod návštěvníci uvidí kanalizační vůz, který zvládne čistit stokové sítě. Vodohospodáři lidem vysvětlí, co do kanalizace nepatří a jak mohou nevhodné látky v odpadu negativně ovlivnit čištění odpadních vod. Návštěvníci se rovněž dozví, jaké musí splňovat parametry voda, než je vypuštěna zpět do přírody.

„Všechna zařízení budou v plném provozu a musíme zajistit bezpečnost všech návštěvníků, ale také to, aby nebyl nijak narušen proces výroby pitné vody, případně čištění té odpadní. Z loňské zkušenosti vím, že lidé mají o návštěvu našich provozů zájem, chtěl bych je tedy vyzvat, aby si místo zarezervovali s dostatečným předstihem, protože kapacita je omezená,“ řekl potenciálním zájemcům o exkurze generální ředitel SmVaK Anatol Pšenička.

Světový den vody byl ustaven na 22. března roku 1993 v Rio de Janeiru. Organizace spojených národů se tak rozhodla zejména proto, že nedostatkem pitné vody, nebo úplnou absencí pitné vody trpí na světě zhruba miliarda lidí. Jednou z nejpostiženějších oblastí na světě je subsaharská Afrika. K blížícímu se Světovému dni vody chystají pro zájemce atraktivní akce i další vodárenské společnosti.

Úpravna vody v Nové Vsi u Frýdlantu nad Ostravicí (Archiv SmVaK)

Scroll to Top