Vodohospodáři na Třebíčsku opravili od začátku roku téměř sto poruch

blank

Počet výjezdů se v regionu oproti minulým rokům zvýšil zhruba dvojnásobně. Vysoký počet poruch ve vodárenské síti netrápí jen Třebíčsko. Rapidní nárůst nehod zaměstnává také vodohospodáře na Domažlicku nebo Žďársku.

„Lidé by měli co nejdřív zkontrolovat rekreační chalupy, jestli jim tam po zimě něco neprasklo,“ řekl ředitel třebíčské divize Vodárenské akciové společnosti Jaroslav Hedvábný. Vodárenské firmy spravují poruchy i na jiných místech Vysočiny. V případě, že opravy trvají několik hodin, zajišťují zásobování obyvatel cisternami. Jejich nasazení je sice finančně nákladné, ale ceny pitné vody neovlivní. K poruchám, které na vodovodních řadech vznikaly, Hedvábný dále uvedl, že částečně byli na vině i samotní obyvatelé, jež si dostatečně nezajistili sklep nebo vodoměrnou šachtu.

V roce 2015 řešili pracovníci třebíčské divize zhruba 20 poruch za měsíc. Letos ale během prvních dvou měsíců vyjížděli téměř ke stovce případů. Většinu prací zvládli vodohospodáři prostřednictvím vlastní techniky. Jaroslav Hedvábný poukázal i na spolupráci s jinými subjekty, od kterých si občas musí půjčit techniku. Jedná se například o rypadla.

Od Vánoc zaznamenávají větší intenzitu poruch také na Žďársku. „Období poruch bude určitě trvat ještě minimálně 14 dní, než se podloží stabilizuje,“ uvedl ředitel žďárské divize VAS Karel Fuchs. Upozornil, že když napadlo 40 centimetrů sněhu, tak se místo úniku vody hledalo komplikovaně.

Divize Třebíč je jednou z šesti divizí Vodárenské akciové společnosti a dodává pitnou vodu pro 143 obcí.

(Ilustrační foto)

Scroll to Top