Severočeská vodárenská společnost investuje v Libereckém kraji téměř 280 milionů korun

blank

SVS vloží do oprav a modernizace vodárenské infrastruktury na severu Čech 279 milionů korun. Do drobných oprav pak půjdou další miliony. Pro ČTK to oznámil mluvčí společnosti Jiří Hladík.

Investice SVS jsou letos o několik milionů nižší než v roce 2016. Celkově tento rok společnost proinvestuje 1,3 miliardy. „Podíl určený na obnovu majetku je letos rekordní. Před deseti lety, kdy jsme byli legislativou tlačeni do masivních strategických investic v oblasti čištění odpadních vod, jsme na obnovu majetku mohli dát pouze 53 procent. Urychlená obnova rozsáhlého infrastrukturního majetku je s ohledem na jeho stav dlouhodobě naší prioritou,“ řekl generální ředitel SVS Bronislav Špičák.

Přes 50 stavebních akcí čeká tři okresy v kraji. Rekonstruovat se budou vodovody a kanalizace například v České Lípě, Novém Boru a k vybudování nového náhradního zdroje pitné vody dojde v Bílém Kostele nad Nisou. Do budoucna chystá společnost další finančně náročné investice. Kvůli rozšíření polského dolu Turów bude SVS muset zřejmě zajistit zdroje pitné vody pro oblast Hrádku nad Nisou a Chrastavy. Orientační náklady na tento projekt se pohybují okolo 400 milionů korun.

foto: Boris Renner

Scroll to Top