Hlučínské jezero se začne revitalizovat příští rok

blank

První etapa projektu za půl miliardy korun se dostala do vládního seznamu prioritních projektů revitalizace Moravskoslezského kraje. Letos na podzim by mělo začít ministerstvo financí s hledáním zhotovitele. Lokalita vznikla těžbou štěrkopísku v 60.-80. letech 20. století. Informaci přinesla ČTK.
Starosta Hlučína Pavel Paschek osobně jednal s ministrem financí Andrejem Babišem, který mu podle jeho slov potvrdil, že na projekt je připraveno 500 milionů korun. Původní rozpočet byl odhadován na více než 800 milionů korun, ale město projekt pro jeho urychlení a jednodušší prosazení rozdělilo na dvě etapy.
Představitelé Hlučína i kraje tuto informaci uvítali, protože revitalizace oblíbené lokality pro trávení volného času umožní její další rozvoj. Neméně zásadní jsou také protipovodňové efekty, protože projekt zajistí ochranu před záplavami přilehlým Jilešovicím, Děhylovu, ale také částem Ostravy – Třebovicím a Martinovu.
Projekt také umožní držet hladinu v jezeře výše, a udržet tak vodu v krajině.
Jezero má rozlohu 131 hektarů a maximální hloubku čtyři metry. Původní štěrkovna byla na vodní nádrž po ukončení těžby přebudována v roce 1990. Délka jezera je 2,2 kilometru. Na konci předlistopadové éry existovala řada ambiciózních návrhů na vybudování volnočasové infrastruktury, jako byly například umělý kanál řeky Opavy pro závody na divoké vodě nebo dostihové závodiště. Listopadová revoluce tyto plány zastavila.
Během první etapy proběhnou všechna protipovodňová opatření včetně zvýšení a zpevnění hrází jezera a řeky Opavy, opravy nápustného a výpustného ventilu a dalších technických vodních objektů i mostu. Do druhé etapy projektu se přesune rekonstrukce poškozené dopravní infrastruktury a budování souvisejících stavebních objektů, jako jsou kruhové objezdy, parkoviště a podobně.
Že je situace v okolí velké vodní plochy neudržitelná, potvrdily například povodně v roce 1997, kdy se říční hráze na řece Opavě mezi Děhylovem a Jilešovicemi přelily, voda se následně propojila s jezerem a došlo ke škodám ve výši desítek milionů korun.

Projekt má tedy komplexně odstranit staré ekologické škody, obnovit přirozený vodní režim a revitalizovat krajinu po těžbě štěrkopísku, která v Hlučíně probíhala v 60.-80. let minulého století. Jedná se o největší projekt v novodobé historii Hlučína. Jeho prosazení předcházelo jednání s několika ministerstvy a následné rozdělení na zmiňované etapy.
Areál hlučínské štěrkovny je významnou volnočasovou zónou pro obyvatele Hlučína, Ostravy i přilehlých obcí. V létě je vyhledávaným místem pro letní sporty, ale i významné kulturní aktivity, jako je třeba festival Šterkovna Open Music, který každoročně navštěvuje několik tisíc lidí.

Foto: www.ostravainfo.cz

Scroll to Top