V Kalifornii hrozí protržení nejvyšší americké přehrady

blank

V okolí nejvyšší přehrady v USA u jezera Oroville nařídily americké úřady evakuaci obyvatel, která se dotkne až 190 tisíc obyvatel. Přehrada je vysoká 230 metrů a na místě hrozí podle televize NBC protržení nouzového přepadu.
„Byla nařízena okamžitá evakuace v okolí Oroville. Toto není cvičení, toto není cvičení,“ ohlásil místní šerif. V posledních dnech v přehradě stoupla voda kvůli vytrvalým dešťům. Ve čtvrtek pak začaly úřady vypouštět vodu z přehrady, protože na jejím přepadu chyběly kusy betonu. Už v pátek požádal kalifornský guvernér federální agenturu, aby vyhlásila nouzový stav kvůli akutnímu nebezpečí záplav a sesuvu půdy.

V sobotu pak začala voda přetékat přes nouzový přepad přehrady. Stalo se tak vůbec poprvé v její historii. Nejvíce ohroženi jsou obyvatelé šestnáctitisícového města Oroville. Podle místního Oddělení vodních zdrojů bude nutné přehradu dále upouštět a snižovat hladinu jezera. Hlavní přepad bude nutné zásadně rekonstruovat.

K nejtragičtějšímu případu protržené přehrady na našem území došlo ještě za Rakouska-Uherska v průběhu první světové války v roce 1916 na Bílé Desné v Jizerských horách. Tehdy připravila katastrofa o život téměř 70 obyvatel a dalších 370 o veškerý majetek. O několik let později byla z preventivních důvodů vypouštěna například Soušská přehrada na Jablonecku.

Foto: CBS News

 

Scroll to Top